Så mycket kostar det att anlägga en ny trädgård
Visste du att en vacker trädgård kan höja värdet på ditt hus? Att fixa trädgården kan alltså vara värdefullt på flera sätt. Här får du tipsen på hur du anlägger en ny trädgård eller fixar till den trädgård du redan har, och vad det kan tänkas kosta.
Planera din trädgård
Innan du sätter spaden i marken är det bra att planera hur du vill att din trädgård ska se ut och hur mycket det får kosta. Själva planerandet gör du med fördel under vintern, så att du är redo att sätta igång med planteringarna och altanbyggandet när vårens första solstrålar börja värma.
Så kommer du igång med planeringen:
- 1. Hitta din stil: Spara bilder från nätet, Pinterest eller trädgårdsmagasin. Hittar du någon röd tråd i dina bilder, en stil som du gillar? För att trädgården och huset ska hänga ihop är det smart att ta hänsyn till husets stilepok när du väljer markbeläggning, växter och utemöbler.
- 2. Lista funktioner: En trädgård kan användas till många olika saker. Äta, grilla, sola, odla och leka. Vill du ha ett växthus? Plats för barnens lekar? En grön oas att dra sig tillbaka till? En köksträdgård där du kan skörda färska kryddor? Tänk också på praktiska funktioner, som en plats att tippa snö på, cykelparkering och kompost. Planera din trädgård så att den passar dig och din familjs behov.
- 3. Gör en skiss över trädgården: Fundera ut var olika aktiviteter passar utifrån faktorer som väderstreck och husets placering på tomten. Var finns kvällssolen? Var är det vindstilla? Vilka delar av tomten har insyn och vilka är mer privata?
Vad kostar det att anlägga en ny trädgård?
Behöver du anlägga trädgården från början? Du kanske har byggt hus och står nu med en grushög till tomt. Då kan kostnaden dra iväg och bli nästan hur hög som helst om du anlitar hjälp och väljer avancerade lösningar.
Givetvis kan du anlägga en ny trädgård till betydligt lägre kostnad om du är beredd att lägga ner mycket arbete själv. Tänk också på att du förhoppningsvis ska bo i huset i många år – allt behöver inte bli klart till första sommaren. Många trädgårdsarkitekter menar till och med att det bästa är att bo i huset ett år innan du gör några större förändringar av trädgården. På så sätt hinner du uppleva alla årstider innan du tar stora beslut som att ta ner, eller plantera, träd.
Sätt en budget för vad trädgården får kosta. Att ta in hjälp med stenläggning, gräsmattan och altanbygget blir förstås dyrare men om resultatet blir bättre och mer hållbart än om du gjort jobbet själv är det kanske värt det.
Några vanliga kostnader att räkna med för dig som anlägger en trädgård:
- En trädgårdsarkitekt kostar från cirka 1 000 kronor per timme. En trädgårdsarkitekt kan du anlita i några timmar för att få råd och enkla skisser. Du kan också anlita trädgårdsarkitekten för att göra hela planeringen med en detaljerad ritning och förslag på växter.
- En gräsmatta kan du anlägga själv eller anlita en trädgårdsmästare att göra. Räkna med omkring 40 kronor per kvadratmeter för gräsmatta på rulle om du gör jobbet själv.
- För stenläggning kan du räkna med minst 1 000 kronor per kvadratmeter för både arbete och material. Priset varierar beroende på om du väljer betongsten eller natursten.
- Trädäck, plank och staket kan du bygga själv hyfsat billigt eller anlita en snickare att bygga. Som ett exempel kan du få betala 60 000 kronor för en altan i tryckimpregnerad trätrall på 50 kvadratmeter, om du tar in hantverkare och nyttjar rotavdraget. Samma altan kostar omkring 15 000 kronor för virket om du i stället gör jobbet själv.
- Häckar, buskar och andra växter kan du få gratis om du byter sticklingar med en granne. Vill du plantera större träd som redan växt till sig under flera år får du betala mer.
- Utemöbler kan du fynda billigt på begagnatsajter. På varuhusen hittar du prisvärda varianter eller så köper du riktigt gedigna trädgårdsmöbler på dyrare möbelbutiker, som i gengäld kan hålla flera generationer. Räkna med priser från några hundralappar upp till 10 000 kronor för en matgrupp om du handlar på varuhusen.
Tänk på att du i vissa fall kan använda rotavdraget, exempelvis om du bygger en altan. För skötseln av trädgården kan du ofta använda rutavdraget. Du kan läsa mer om vad som gäller på Skatteverkets webbplats.
Så kan du finansiera trädgården
Om du ska göra större arbeten i din trädgård behöver du kanske fundera på hur du ska finansiera det. Några vanliga sätt att finansiera trädgårdsanläggning är:
- Kreditkort: Om du behöver göra inköp på upp till 50 000 kronor kan kreditkort vara ett alternativ. Ofta kan du få räntefri delbetalning i upp till ett år hos byggvaruhus och andra butiker.
- Privatlån: Passar dig som ska göra om i trädgården för större summor, allt från 10 000 kronor upp till 400 000 kronor. Läs om hur du ansöker om att låna pengar till att anlägga ny trädgård.
- Spara pengar: Sätt upp ett månadssparande på ett bankkonto med ränta under vintern så har du en liten budget för trädgården när våren är här.
5 smarta tips – så fixar du finaste trädgården
Avslutningsvis, här kommer fem tips på hur du kan få en trädgård där både växterna, bin och du trivs:
Välj växter som passar där du bor
Sverige är indelat i åtta olika odlingszoner med varierande klimat, så välj växter som passar i din zon. Zonkartan hittar du hos Riksförbundet Svensk Trädgård. Tänk också på väderstrecken på tomten. Vissa växter vill ha mycket solljus, andra mindre.
Tänk året runt
Visst vill du ha en trädgård som är fin hela året! Njut av de tidigaste vårblommorna som snödroppar och krokus genom att plantera lökar på hösten. Blanda blommor som blommar tidigt respektive sent på sommaren och inte minst vintergröna växter som är fina hela vintern.
Hjälp bina
Bin och andra insekter behövs för att växter ska bli pollinerade. Men tyvärr har bina blivit färre på grund av bekämpningsmedel bland annat. Plantera växter som bin gillar och bygg ett insektshotell så ger du bina bättre förutsättningar! Anlägg en blomsteräng med många olika ängsblommor eller plantera lavendel, som även lockar till sig fjärilar.
Satsa på entrén och uteplatsen
Om du bara ska göra om en sak, börja med de platser där du oftast befinner dig. I stället för att dutta med en växt här och där, satsa ordentligt på stora krukor med växter vid entrén och uteplatsen.
Skapa rum
Du kan avgränsa olika delar av trädgården med hjälp av annorlunda markbeläggning som ett trädäck eller en grusgång. Eller kanske ge uteplatsen ett luftigt tak genom att sätta upp en segelduk eller pergola? En buske eller häck kan ge insynsskydd runt uteplatsen, spaljéer där du låter växter slingra sig uppåt likaså. En sänghimmel över utemöbeln fungerar både som avskärmning och myggnät.