Låna till renovering – det här behöver du tänka på
Du kan finansiera din renovering på olika sätt, exempelvis genom att ta ett lån, använda kreditkort eller spara pengar. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på och vilket slags lån som passar dig.
Att renovera kan innebära allt ifrån att du målar om ett rum till att du gör om hela köket eller bygger ut din villa med ytterligare en våning. Men innan du tar fram penslar och rollers behöver du ta beslut om hur du ska finansiera renoveringen. Olika typer av lån och kreditkort passar i olika situationer. Behöver du låna lite eller väldigt mycket pengar? Kan du betala tillbaka snart eller vill du betala av på lånet under flera år? Eller kan du kanske betala renoveringen med sparade pengar?
5 sätt att finansiera din renovering
Använd kreditkort
Ett sätt att betala för din renovering är att använda kreditkort. Hos en del butiker kan du få räntefri delbetalning i upp till ett år, eller så betalar du hela beloppet redan månaden efter. Kreditkortet är också bra för akuta utgifter, som när frysen går sönder precis innan löning. Många kreditkort har en kreditgräns på 30 000 eller 50 000 kronor, så kreditkortet passar bäst för mindre renoveringar.
Ta ett privatlån
Du kan ta ett privatlån, eller blancolån som det också heter, för att renovera din bostad. Ta noga reda på vad räntan blir och hur mycket du behöver betala i slutändan. Du väljer själv under hur lång tid du vill betala av på lånet, och ofta kan du betala tillbaka hela eller delar av lånet tidigare om du vill. Ett privatlån passar för dig som behöver låna mellan ungefär 10 000 och 400 000 kronor. Läs mer om dina möjligheter med ett renoveringslån.
Öka bolånet
Ett annat sätt att finansiera en större renovering är att öka bolånet. Man lånar alltså mer pengar med bostaden som säkerhet. Det är ofta billigt eftersom bolån har lägre ränta än andra lån och krediter. Men med det skärpta amorteringskravet är det här alternativet inte längre lika förmånligt. Om du ökar bolånet kan det nämligen innebära att du behöver amortera mer. Tänk också på att du bara kan belåna 85 procent av bostadens värde och att du kan behöva betala avgifter för nya pantbrev (om du äger ett hus) eller pantsättning (om du äger en bostadsrätt). Det brukar inte vara möjligt att öka bolånet med mindre än 100 000 kronor, så det här sättet att låna pengar passar bäst för den större renoveringen.
Ansök om byggnadskredit
Om du ska göra en riktigt stor ombyggnation eller bygga till ditt hus kan byggnadskredit, eller byggnadskreditiv som det också kallas, vara ett alternativ. Det är ett tillfälligt lån där du endast betalar ränta för den del av krediten du använt hittills. Allt eftersom bygget fortskrider kan du nyttja mer av krediten. När du byggt klart läggs lånet om till ett vanligt bolån och du börjar betala ränta och amorteringar. Byggnadskredit passar för ombyggnationer som kostar runt en miljon kronor.
Spara pengar
Du som äger din bostad, och särskilt om det är ett lite äldre hus, gör klokt i att regelbundet spara pengar till kommande underhåll. Då kommer det inte som en chock när värmepannan går sönder eller taket behöver bytas. Även om du inte kan spara ihop till alla renoveringar, så är en buffert tänkt för underhåll en bra krockkudde i din ekonomi. Se till att sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och att du får ränta på pengarna du sätter in.
Vad ska jag tänka på om jag lånar pengar till renovering?
- Börja med att göra en noggrann budget för din renovering. Vad kostar material, arbetskostnad (om du tar in hantverkare) och eventuella nya möbler? När du vet hur mycket din renovering kommer kosta vet du hur mycket pengar du behöver låna, eller om du redan har tillräckligt med pengar.
- Att låna pengar för att till exempel byta tak kan kännas tråkigt i stunden, men om du underhåller ditt hus nu minskar risken för skador på huset i framtiden, som kanske hade orsakat ännu dyrare renoveringar.
- Om du har flera mindre lån från tidigare renoveringar kan det vara smart att samla alla dina lån på samma ställe. Då får du ofta bättre ränta och bättre överblick.
- Det är inte säkert att renoveringen ökar värdet på din bostad, till exempel om du river ut ett ganska nytt kök och ersätter med ett annat. Tänk därför igenom om du verkligen behöver genomföra renoveringen.