Vad kostar det att bygga pool?
För många är en egen pool på tomten en dröm, men vad kostar det egentligen att bygga en pool? Och vad behöver man tänka på innan man sätter igång? Här hittar du samlad information som kan hjälpa dig att ta dig vidare i ditt poolprojekt.
Vad det slutgiltiga priset blir för just din pool beror på ett flertal faktorer. Du kan påverka priset en hel del genom att fundera på vilken typ av pool du ska bygga, om du kan göra en del av jobbet själv, och jämföra kostnaden för nedgrävda pooler och modeller som står på marken. Kostnaden för en normalstor nedgrävd pool kan ligga på allt från 200 000 till 600 000 kronor, men det finns många olika tillval som snabbt kan bidra till att priset skjuter i höjden. En pool som ligger ovan mark blir betydligt billigare då själva poolstommen ofta kostar mindre och större delen av arbetskostnaden försvinner. För att räkna ut hur mycket ditt poolbygge kan komma att kosta är det bra att räkna på följande punkter:
- Poolstommen
Form, storlek och material på stommen har stor påverkan på slutpriset men det är också viktiga val med tanke på underhåll och kostnader under åren som kommer. Hur ska poolen användas och hur mycket tid är du beredd att lägga ner för att sköta om den? - Pooltillbehör
En stege, belysning eller ett pooltak kostar extra. Kanske behöver du inte köpa allt från början? Ta reda på vad som måste installeras från start och vad du kan komplettera med senare. Kanske kan du sprida kostnaderna över flera år. - Arbetskostnad och montering.
Poolen ska fraktas och monteras. Ska den grävas ner och jord schaktas bort, eller ska det byggas ett trädäck runt? Räkna in allt arbete som ska genomföras och tänk på att allt som rör el och vatten måste skötas av auktoriserade fackmän som kan lämna garanti på det utförda jobbet.
Kom ihåg: Du kan inte använda rot-avdraget när du bygger pool. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.
Driftskostnader för en pool
Innan du bestämmer dig för vilken typ av pool du ska bygga är det bra att tänka på poolens driftkostnad, som rengöring och uppvärmning. Hur mycket pengar det blir varje månad beror bland annat på storleken på poolen. Ta därför reda på vad den pool du är intresserad av kostar i månaden.
I de flesta fall finns det olika val du kan göra för att få ner driftskostnaden. Som vid många andra val är det då bra att tänka långsiktigt. Det kan till exempel vara värt att köpa en dyrare värmepump som är energisnål och därmed billigare i drift. I det långa loppet blir det ofta mindre kostsamt, både för plånboken och klimatet.
Ytterligare något som du ska ha med i beräkningen är om du planerar att finansiera ditt bygge med ett privatlån. När du ansöker om ett lån har du möjlighet att utforma en betalningsplan som passar dig och din månadsbudget. Då får du en tydlig bild hur mycket du ska betala för ditt lån varje månad.
Tips: Sätt en budget för vad din pool får kosta dig i månaden innan du börjar planera ditt bygge. Utgå sedan från din budget när du tar dina beslut.
Bygglov för din pool
Sist men inte minst. Behöver jag ett bygglov för att bygga ny pool? Det är viktigt att ta reda på om din pool kräver ett bygglov, marklov eller anmälan. Oftast behövs det inget bygglov men det kan variera beroende på eventuellt pooltak, altan eller plank runt poolen. På Boverkets hemsida finns mer information.
Poolen höjer värdet på din bostad
En pool i trädgården känns inte bara lyxig och sätter guldkant på tillvaron. En undersökning utförd av Poolkungen, mäklarfirman Landgren och analysföretaget Värderingsdata visar faktiskt att ett hus med pool säljs i snitt för cirka 9,3 procent mer jämfört med ett hus utan pool. Ett poolbygge höjde alltså inte bara livskvalitén, det kan även visa sig vara en bra investering inför framtiden.