Vad kostar det att bygga altan eller trädäck?
Drömmer du om att möta vårsolen på din alldeles egna altan men är osäker på om plånboken tillåter? Vi går igenom kostnader för material, hantverkare, verktyg och annat som påverkar slutpriset för att bygga altan eller trädäck.
Kostnaden för att bygga en altan eller ett trädäck beror på en mängd faktorer. Ska du bygga själv eller anlita hantverkare, hur stor ska altanen vara och vilket virke vill du använda? En 15 kvadratmeter stor altan som du bygger själv med tryckimpregnerad trall och utan tillval kan landa på under 7000 kronor. Vill du däremot bygga större, anlita hantverkare och lägga trall av ädelträ kan slutnotan landa på över 100 000 kronor. Men att bygga altan kan också vara lönsamt. En välbyggd altan eller vackert trädäck kan öka värdet av de investerade pengarna markant.
Prisexempel 50 kvadratmeter altan: 60 000 kronor
En 50 kvadratmeter stor altan i tryckimpregnerad trall, inklusive ROT-avdrag, skulle kunna kosta cirka 60 000, fördelat på:
- Snickerikostnad: 50 000 kronor, eller 35 000 efter ROT-avdrag.
- Materialkostnad (trall, plintar, stomme, skruv mm): 15 500 kronor.
- Eventuell schaktning: 10 000 kronor.
Men det här är uppskattade kostnader och pris för material och hantverkare kan variera mycket. Vi går igenom de viktigaste faktorerna som påverkar priset.
Kostnad för att anlita hantverkare för bygge av altan eller trädäck
Vissa byggfirmor kan erbjuda ett fast pris och andra jobbar för timpris. Genomsnittligt timpris för hantverkare är 500 kronor i timmen. Det innebär att för en altan som tar 100 timmar att bygga blir kostnaden 50 000 kronor, eller 35 000 kronor om du nyttjar ROT-avdraget. Men priset kan variera mycket beroende på var i landet du bor. När du vet vilken typ av altan du vill bygga så kan du begära in offerter och få en uppfattning om priset för just din altan.
Värt att tänka på när du anlitar byggfirma är att kvadratmeterpriset blir något lägre ju större du bygger och vice versa. Det tar ungefär lika lång tid för en snickare att sätta upp en två eller tre meter lång regel vilket gör att storleken marginellt sett spelar mindre roll för slutkostnaden.
Verktyg du behöver för att bygga altan eller trädäck själv
Bestämmer du dig för att bygga själv behöver du räkna in kostnaden för eventuella verktyg som behöver införskaffas. Det är inga dyra eller avancerade verktyg som krävs. För en enkel altan räcker det med
- spade
- fogsvans
- skruvdragare
- mätverktyg (vattenpass eller korslaser).
Materialkostnader för altan eller trädäck
Det material du kommer behöva mest av är själva trallen. Hur stort trädäck du bygger och vilket material du väljer kommer därför göra stor skillnad på kostnaden. Det billigaste och vanligaste alternativet är tryckimpregnerad trall. Dyrare alternativ är olika typer av ädelträ och värmebehandlat vanligt trä. För ett 50 kvadratmeter trädäck med 12 cm breda bräder går det åt 417 löpmeter trall. Det innebär i kostnadsskillnad:
- Tryckimpregnerad trall, 3600 mm – cirka 10 000 kronor
- Sibirisk lärk, 3000 mm – cirka 16 000 kronor
Utöver trall tillkommer kostnader för:
- plintar (cirka 1000 kronor)
- reglar, stolpar och balkskor för stomme (cirka 3500 kronor)
- skruvar och annan förbrukning (cirka 1000 kronor).
Kostnad för schaktning av underlaget
I de fall det inte räcker att gräva själv för att anlägga en altan kan du behöva anlita en firma för schaktning. Kostnaden handlar framförallt om att få en maskin på plats och därför blir det ett lägre kvadratmeterpris ju större yta som ska schaktas. Timpris kan variera mycket mellan firmor och var i landet du befinner dig. Det lättaste sättet att få en idé om pris är att begära offerter från firmor nära dig. Även här kan du nyttja ROT-avdrag.
Tillval till altan eller trädäck
Utöver själva trädäcket eller altanen finns en mängd tillval som kommer påverka kostnaden för bygget. Det kan vara till exempel tak, räcke, vindskydd, kjol och trappor. Många tillval kräver att själva grundstommen måste byggas mer ordentligt. Har du inte råd att göra alla tillval nu så kan det vara en god idé att ändå göra en ordentlig stomme. På så sätt kan du fortsätta bygga när du sparat ihop pengar.
Altan eller trädäck höjer värdet på din bostad
Utöver det personliga värdet för de soliga kvällar du kommer avnjuta på din altan så är det stor chans att du även kommer gå plus ekonomiskt på ditt altanbygge. En stor välbyggd altan eller ett trädäck i söderläge kan mycket väl höja värdet på ditt hus med det dubbla som du investerade. Med detta i åtanke kan det vara värt att fundera en extra gång på att anlita proffs och att bygga en rejäl stomme som tillåter att fler tillval adderas med tiden. De extra kostnaderna som det innebär, även om det kräver ett privatlån, kan vara en väl värd investering i din bostad.
Få råd till drömaltanen
Det finns alltså en mängd sätt att få ner priset på din altan eller ditt trädäck. För dig som inte vill kompromissa finns det olika lösningar för hur du får råd att bygga utan att behöva spara ihop till hela kostnaden, till exempel; öka bolånet, ta privatlån, betala med kreditkort eller delbetalning.
Räntefri delbetalning via byggvaruhus, byggfirma eller kreditkort
Många byggfirmor och byggvaruhus erbjuder räntefri delbetalning. Även genom vissa kreditkort kan du när fakturan kommer välja att delbetala en utgift räntefritt. Det innebär att du kan sprida ut kostnaden. Betalar du till exempel halva kostnaden direkt och sedan resterande 30 000 månadsvis i tolv månader så innebär det en månadskostnad på 2 500 kronor. Den totala kostnaden blir slutändan densamma plus eventuella uppläggnings- och aviavgifter på några hundralappar.