Skapa trivsel hemma med hjälp av belysning
Belysning inne och ute, lumen och kelvin kan kännas som en djungel. Här reder vi ut begreppen, ger tips på hur du skapar hemtrevnad med hjälp av ljus och hur du finansierar ditt belysningsprojekt.
Rätt belysning är en förutsättning för att vi ska kunna se bra under dygnets mörka timmar och det är ett oslagbart sätt att skapa stämning både inne och ute. Du kan också framhäva vackra detaljer genom att belysa dem och dölja andra delar av ditt hem genom att låta dem vara i skugga.
Hjälp med belysning – anlita en ljusdesigner
Om du vill få extra hjälp med belysningen hemma kan du anlita en ljusdesigner. Ljusdesignern kan ge råd utifrån dina behov och ditt hems förutsättningar när det gäller dagsljus exempelvis. En belysningskonsultation kan kosta omkring 3000 kronor, beroende på omfattning.
Så många lampor behöver du i ett rum
Man brukar säga att det behövs omkring 5–7 ljuskällor i varje rum, men det beror förstås på hur stort rummet är och vad du använder rummet till. I förråd, gästtoaletter och andra små utrymmen räcker det ofta med några få ljuskällor medan vardagsrummet kräver ett flertal olika slags lampor så att du kan anpassa belysningen efter om du har filmkväll, läser en bok, städar eller spelar sällskapsspel exempelvis.
Varje rum behöver allmänbelysning som taklampor som kan lysa upp hela rummet. Sedan behövs också arbetsbelysning eller funktionsbelysning av olika slag samt stämningsbelysning. Kan du pricka av minst en ljuskälla i varje kategori här nedan så är du på god väg!
- Allmänbelysning som taklampor och plafonder som lyser upp hela rummet.
- Funktionsbelysning som en läslampa vid en fåtölj, arbetslampan vid skrivbordet eller belysning över köksbänken.
- Stämningsbelysning som ljusslingor, fönsterlampor med svagt ljus eller stearinljus.
Lumen och kelvin – så mäts ljuset
Kanske har du stött på begreppen lumen och kelvin när du handlat ljuskällor, LED-lampor alltså. Begreppet watt som mäter effekt är inte så relevant längre, i stället pratar man om just lumen (lm) när det handlar om hur stark ljusstyrka en lampa har.
Det kan kännas som en djungel när man står i butiken och ska välja mellan olika sorters ljuskällor. En bra tumregel är att lampor med ungefär 70–150 lumen passar till stämningsbelysning medan 450–800 lumen passar till allmänbelysning. När det gäller arbetsbelysning och läslampor spelar avståndet till lampan väldigt stor roll, men någonstans från 400 lumen för läslampor och mellan 800 och 1500 lumen om avståndet mellan ljuskällan och det du vill lysa upp är lite längre.
Vad som också spelar roll är färgtemperaturen, det vill säga om en lampa har ett kallt, vitt sken eller är mer mot det varma hållet. Då pratar man om kelvin (K). Ju högre tal, desto kallare ljus. Som en referenspunkt kan man jämföra med stearinljus som har en färgtemperatur på 1700–2000 kelvin och solljuset mitt på dagen som mäter runt 5600 kelvin.
Är det stämningsbelysning du är ute efter ska du titta efter lampor med omkring 2200–2700 kelvin, medan arbetsbelysning bör ha lite vitare ljus då det är mindre ansträngande för ögonen när vi behöver koncentrera oss, så sikta på 3300–4500 kelvin. Till allmänbelysningen som ska lysa upp hela rummet kan du välja den färgtemperatur du önskar, ofta vill man lägga sig ungefär mitt mellan varmvit och neutral vit, men det beror på vilken känsla du vill få fram.
Utöver lumen och kelvin behöver du också hålla reda på hur sockeln i dina armaturer ser ut, E27 och E14 är de vanliga lamporna som man skruvar i, men det finns också andra varianter.
Tänk på belysningen när du renoverar
Står du i begrepp att renovera hemma? Glöm inte belysningen! Tänk också på att du måste anlita en elektriker om du ska ändra något som har med elen att göra.
- Planera in var eluttagen ska sitta. Om det var många år sedan den senaste renoveringen är det stor chans att du vill sätta in fler eluttag, eftersom vi har så många fler prylar som behöver laddas i dag. Tänk ut var du vill placera lampor och även elektronik som tv, kaffebryggare, mobilladdare med mera. Planera också in var uttagen för taklamporna ska sitta.
- Glöm inte utomhusbelysningen! Belysning vid entrén är tryggt och praktiskt när du letar efter nycklarna i mörkret. Att lysa upp vackra träd eller planteringar i trädgården är vackert och gör att du kan se ut i trädgården även en mörk höstkväll.
- Vilka fasta armaturer vill du installera? Vissa armaturer behöver du planera för redan i början av renoveringen. Takspotlights i kök eller badrum och arbetsbelysning under överskåpen i köket är några sådana exempel.
Finansiera ditt belysningsprojekt
En LED-lampa kan hålla i mellan 10 000 och 25 000 timmar och livstiden avgörs av kvalitén på lampan. Att investera i LED-lampor av högre kvalitet kan alltså löna sig på sikt, både för plånboken och miljön. Därtill finns det mer eller mindre avancerade system av så kallad smart belysning, där du styr belysningen med en app. Om du planerar att göra en större investering i din belysning finns olika sätt att finansiera det:
- Kreditkort med olika delbetalningslösningar erbjuds av många inredningsbutiker och bygghandlare. Du kan välja faktura och får då en betalningstid på 30–60 dagar, eller så delar du upp betalningen på flera månader. När du väljer delbetalning får du ofta betala en administrationsavgift och ibland ränta.
- Ska du göra en större renovering och inte har pengar undanlagda kan du ta ett lån. Privatlån passar för mindre renoveringar och har ofta lite högre ränta, medan det kan vara ett alternativ att utöka bolånet eller ansöka om byggnadskredit om du ska göra riktigt stora ombyggnationer.