Vad ska man tänka på när man köper elcykel?
Att investera i en elcykel kan kännas som en dyr engångskostnad, men faktum är att en elcykel kan få ner din månadskostnad avsevärt om den ersätter andra färdmedel. Vi på Resurs har samlat information och tips på vad man ska tänka på innan du köper elcykel.
Att investera i en elcykel kan kännas som en dyr engångskostnad, men faktum är att en elcykel kan få ner din månadskostnad avsevärt om den ersätter andra färdmedel. Vi på Resurs har samlat information och tips på vad man ska tänka på innan du köper elcykel.
En elcykel fungerar som en vanlig cykel men kommer med en elassistans som går igång när du trampar och ger dig extra fart framåt. Med hjälp av elassistansen kan du utan ansträngning komma upp i 25km/h, vilket gör att du många fall kan byta ut både kollektiva färdmedel och bilen mot en elcykel. Det är både kostnadseffektivt, då en elcykel kostar runt 25 öre/mil, och ett miljövänligt alternativ.
Att välja rätt elcykel
Precis som en vanlig cykel kommer elcyklar i många olika modeller. För att ta reda på vilken modell som passar dig är den viktigaste att utgå från hur du planerar att använda din cykel, hur långa sträckor den ska klara av och om ni är fler i familjen som ska använda den.
Standardcykel: Den här modellen ser ut som en klassisk dam- eller herrcykel, passar de allra flesta och är en bra pendlingscykel. Modellen är inte utformad för svår terräng utan kör bäst på asfalterade vägar.
Hybrid: Modellen är en lite sportigare variant av standardcykel. Den har en lätt framåtlutande körställning, passar bra för längre sträckor och kan komma upp i en snabb hastighet. Även denna modell är en bra cykel att ta till och från jobbet.
Mountainbike: Modellen är utrustad för svårare terränger och passar perfekt för den som vill ta sig snabbt genom skog och vildmark.
Lastcykel: Den här modellen kommer antingen med två eller tre hjul och en större låda framtill för last. Perfekt för att pendla till och från förskolan med barnen eller när du ska handla.
Fatbike: En modell med breda hjul som är avsedd att kunna köra på de flesta svåra underlag, som snö, sand och kärrmark.
Vikcykel: Modell är liten och ihopvikbar som passar bra om du vill kunna ta med dig den på tåget, i bilen eller båten.
Är den dyra elcykeln alltid den bästa?
Priset på en elcykel varierar från under 10 000 kr till lyxvarianter för 100 000 kr. Dyrt är inte alltid bäst, men just när det kommer till elcyklar så säger oftast priset något om vad du får. De dyrare cyklarna har i många fall visat sig ha längre räckvidd, bättre köregenskaper och högre kvalitet. Vilken prisklass du väljer beror på din personliga ekonomi men det kan även vara bra att fundera på hur mycket du har tänkt att använda cykel.
Att finansiera sin nya elcykel kan man göra på olika sätt. Somliga har pengar på ett sparkonto och kan betala hela summan direkt, medan andra kan behöva ta ett privatlån på delar eller hela beloppet. Om du väljer att ta ett privatlån måste banken godkänna dig som låntagare, och du får sedan in pengarna på ditt konto. Du kan även lägga upp en betalningsplan tillsammans med din bank som passar dig och din ekonomi.
Tips: Räkna ut hur mycket pengar du sparar varje månad på att använda din elcykel och lägg upp din betalningsplan efter det.
Bra att veta kring elcyklar
- Om du väljer en lågpriscykel, ta reda på så att reservdelarna finns att köpa.
- Dyrare elcyklar kräver ofta en extra värdeförsäkring.
- En elcykel behöver regelbunden service för att hålla under en längre tid.
- Det är inte längre möjligt att söka elcykelbidrag för inköp av elcykel.