Unga och ekonomi
Alltför många unga upplever idag att de har för dålig koll på privatekonomi. Låt oss berätta hur vi ser på utmaningar och möjligheter inom just detta område.

Många unga upplever idag att de har dålig koll på privatekonomi och ekonomiska begrepp. Den finansiella marknaden blir samtidigt alltmer komplex och kunskap om vardagsekonomi är därför en färskvara som behöver fyllas på i takt med att livet förändras. Med allt för stora kunskapsluckor kring ekonomi riskerar fler unga att råka illa ut och fatta oförsiktiga privatekonomiska beslut.
Vi och branschen har ett ansvar för alla människor, i alla åldrar och situationer i livet. Men vi har ett lite extra ansvar för att skapa förutsättningar för unga att ta bra ekonomiska beslut.
Här beskriver vi mer om hur vi ser på ekonomi, balans och livet, men här vill vi berätta vad vi gör och kommer att göra för att unga ska få en så bra ekonomisk start i livet som möjligt.
Unga och ekonomi – så ser det ut idag
- 20 procent av unga mellan 18 och 21 år uppger idag att de inte har tillräckliga kunskaper för att kunna hantera sin vardagsekonomi och behöver leta reda på information eller söka råd från andra för att lösa utmaningen.
- Nästan hälften av alla i åldern 13-18 år säger att de har låga eller helt saknar kunskaper kring sparande eller hur man sätter upp en budget.
- Åtta av tio i åldern 13-18 år uppger att de har låg kunskap om aktier och fonder, bostadslån och vilka typer av lån man bör undvika.
Visserligen får man lära sig om privatekonomi i skolan men den behöver kompletteras av kunskap från andra håll. Undersökningar visar att förhållningssättet till pengar i hemmet redan i unga år lägger grunden för framtida levnadsvanor. Ungefär 54% av unga uppger att den primära källan till kunskaper om privatekonomi är internet, följt av föräldrar 50%, skolan 34% och sociala medier 26%.
Att det finns stora utmaningar som kan leda till långsiktiga negativa privatekonomiska konsekvenser för unga vuxna är ett faktum. Vi i branschen har därför ett ansvar att öka kunskapen och skapa förutsättningar för unga att ta bättre ekonomiska beslut. Här vill vi på Resurs dra vårt strå till stacken och bidra med det vi kan.
Källor till data och statistik: European Consumer Report 2020, KantarSifo och Ungdomsbarometern.