Så rustar du för lågkonjunktur
Pandemier, prisbubblor och finanskriser. Det finns många faktorer som kan påverka världsekonomin och leda oss in i lågkonjunktur. Som företagare kan det därför löna sig att fundera över hur du rustar ditt företag för sämre tider. Här går vi igenom fyra viktiga områden att ta höjd för om man hamnar i en lågkonjunktur.

1. Lågkonjunkturens påverkan på din likviditet
Inför en lågkonjunktur är det extra viktigt att gå igenom företagets kostnader. Fundera på vad som verkligen är nödvändigt och var du kan spara pengar. Se över avtal för el, telefoni, internet och liknande. Ofta kan du få bättre villkor genom att byta leverantör eller omförhandla befintliga avtal.
Om de flesta av intäkterna kommer från en eller några få kunder kan det vara värt att fundera på om man kan sprida riskerna på något sätt. Om du behöver sänka priserna kanske du först måste vara säker på att du även kan minska dina egna kostnader för att verksamheten ska vara lönsam.
2. Delbetalning och factoring
Även lönsamma företag kan ha problem med likviditet vid en lågkonjunktur när intäkterna minskar. Kan du göra det enklare för kunderna att köpa dina varor eller tjänster?
Genom att erbjuda delbetalning kan du underlätta för kunden och göra större köp möjliga. Se till att betalningsvillkoren är tydliga och att betalningstiderna är rimliga – både för dig och för kunden.
Att överlåta vissa eller alla fakturabetalningar till ett factoringföretag ger dig ett större rörelsekapital och du slipper ligga ute med kundfordringar. Man kan även knyta andra tjänster till factoring, till exempel bokföring eller risktäckning, det vill säga att factoringföretaget tar risken om kunden inte skulle betala fakturan. Se över vilka behov och förutsättningar du har och var tydlig i din information till kunderna om hur betalningen ska göras. Läs mer om hur du sparar tid med factoring.
3. Dra nytta av digitaliseringen
Dra ner på företagets resor och håll fler möten online, det är bra både för miljön och kassan. Digitala möten blir ofta kortare och mer effektiva och du och dina medarbetare får mer tid över till annat. Testa mötesverktygen internt innan du bjuder in kunder så att du kan dra nytta av alla funktioner.
Många tjänster som juridisk rådgivning, redovisning, programvaror och datalagring kan köpas på nätet till lägre kostnad. Ett bra tips är att söka efter jämförelser för de tjänster du är intresserad av och dra nytta av alla de sajter som specialiserar sig på just detta.
4. En mix av anställda och konsulter ger stabilitet och spets
Om du har behov av mer personal inför en lågkonjunktur kan du fundera på om du verkligen måste anställa eller om det kan vara en bra lösning att köpa in tjänsterna, i alla fall tillfälligt. En konsult kan vara en del av ditt team under en kortare eller längre period eller så köper du enstaka timmar eller tjänster vid behov. Långsiktigt kan en mix av anställda och konsulter säkra att du behåller kompetens internt och samtidigt ge dig flexibilitet att dra ner på personalstyrkan om behovet minskar tillfälligt.
Genom att se över dessa fyra områden har du kommit en bra bit på vägen att rusta ditt företag inför en eventuell lågkonjunktur. Att bygga marginaler för ditt företag är dessutom alltid en bra investering.