Så finansierar du solceller
Energiomställningen är något som påverkar oss alla. Nu tar fler tag i sin egen energiproduktion för att dra sitt strå till stacken och samtidigt spara lite pengar över tid. Faktum är att nästan 6 av 10 svenskar kan tänka sig att installera takpaneler med solceller enligt Solrapporten, som genomförs av energibolaget Vattenfall. Fördelarna med solenergi är många. Man klimatsäkrar och höjer värdet på sitt boende i ett svep. Man blir även mer oberoende av de stora elbolagen och deras eventuella prishöjningar. Den ekonomiska biten kan man lösa på flera olika sätt.
Fungerar solpaneler på taket utan sol?
Många känner tvekan för takpaneler med solceller då vi har det ganska solfattigt i Norden, men solpanelerna producerar elektricitet även under molniga dagar. Till detta har Forskningsinstitutet SINTEF visat på att kallare temperaturer faktiskt kan vara idealiskt för solceller. För hög värme höjer nämligen risken för energiläckage. Under sommarhalvåret täcker du troligen in hela ditt energibehov eftersom dagskvoten är upp mot sju gånger större än på vinterhalvåret. På vintern behöver man alltid komplettera med el från det vanliga elnätet.
Tjäna pengar med solceller
Solenergi via takpaneler anses vara en väldigt säker investeringsform med bra avkastning. Det kan till och med höja värdet på huset. Panelerna håller i 30 till 40 år och oftast kan man delbetala av hela summan efter bara 10 till 15 år. Du kan även sälja ditt elöverskott under sommaren då du inte använder all energi själv. Detta gör att solceller brukar ge en årlig avkastning på 8–10 procent. Du sparar hela tiden pengar på att producera själv. Du är inte heller beroende av ett fluktuerande marknadspris på el.
För att se vad du kan spara med solceller kan du ta hjälp av Resurskollen, en tjänst som ger dig en full uträkning av hur mycket solceller skulle kosta dig och hur mycket pengar du på sikt skulle spara om du väljer att göra en sådan investering.
Underhållet är minimalt
Solceller behöver i princip inget underhåll då de saknar rörliga delar som kan gå sönder. Det enda man förväntas göra är att byta ut växelriktaren som har som funktion att omvandla likström till växelström. Detta görs i regel efter 10 till 20 år. Det enda kända problemet med panelerna som man kan stöta på är att de täcks av löv. Det optimala är att samtliga paneler står i ett fritt läge mot solen utan några störande skuggor. Snöfall kan minska på produktionen men rekommendationen är att låta det vara. Under vintern är det ofta försumbara belopp—och man är redan beroende av det vanliga elnätet för denna period.
Investera i solceller – tre sätt
Är du villaägare eller har ett hus som du vill driva med ny grön solteknik så finns det olika sätt att gå till väga. Vi går igenom tre vanliga alternativ.
- 1. Köpa solpaneler
Du kan köpa solcellerna och se det som en investeringsform som kommer ge bra avkastning och betala sig själv över tid. Sedan 1 januari 2021 kan du dessutom få grönt rotavdrag när du köper solceller. Det gröna rotavdraget ligger på 15% för arbets- och materialkostnader. Läs mer om skattereduktion för grön teknik på skatteverkets hemsida.
- 2. Hyra/leasa solpaneler
Många företag ser fördelen i att hyra in solceller för att minska miljöavtrycket och sina elkostnader. Även en privatperson kan leasa eller hyra solpaneler om kostnaden som kan ligga på 25 upp till 100 tusen kronor känns för stor.
- 3. Låna till solpaneler
Du kan ansöka om ett grönt lån om du vill låna till solceller. Ett grönt lån innebär att du får grön ränterabatt på ditt lån när du väljer att investera i en grön omställning som gynnar klimatet. Syftet med gröna lån är att göra det enklare för människor att ta hållbara och klimatsmarta beslut. Hos Resurs kan du läsa mer om vad gröna lån innebär.
Förutsättningar för att skaffa solpaneler
Innan du investerar i solceller så bör du ta reda på att du har plats på taket för solcellerna. Även takets lutning är avgörande för vilka lösningar du ska välja. Detta kan man få hjälp med genom att kontakta energiföretag som säljer solceller.
Du kan lära dig mer om solpaneler på Energimyndigheten.