New retail: som omni - fast tvärtom
När det gäller e-handel och trendspaning är det österut våra blickar går. Från Kina – e-handelns mecka och utvecklingscentrum, kommer konceptet New Retail. Precis som omni handlar New Retail om att sälja både via e-handel och fysiska butiker. Men den nya trenden pekar på att det börjar från det andra hållet.

I vår del av världen har det länge diskuterats vad som ska hända med de fysiska butikerna när e-handeln tar över alltmer. I Kina pratas det istället om det motsatta hållet; hur man får kunderna att inte bara handla online utan även offline.
I mitten av 2010-talet lanserades begreppet New Retail av kinesiska e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma. Tidigare var handeln i fysiska butiker inte särskilt utbredd i Kina. Det var snarare tack vare e-handeln som den fysiska shoppingen tog fart.
Köpupplevelsen blir allt viktigare
Konceptet New Retail är i princip det som i Sverige benämns omnikanal eller sömlös köpupplevelse, men det börjar som sagt från andra hållet. Den yngre generationen lägger idag större vikt vid hela shoppingupplevelsen än bara den produkt de köper. Man vill ha något mer än bara den fysiska prylen och det är lättare att väcka och förmedla känslor i en fysisk miljö än i en digital. Mot bakgrund av det har Alibaba gjort det möjligt även för fysiska butiker att ta del av all den kunddata som de har och på så sätt skapa bättre köpupplevelser i fysisk miljö. Går du till exempel in i en klädbutik i Kina, vet personalen direkt vilken stil eller märken du har kollat på och kan guida dig rätt. De behöver inte fråga vad du letar efter, för det vet de redan. Några menar att det inskränker integriteten, medan andra tycker det är bekvämt.
Fysiskt och digitalt smälter ihop
Den här utvecklingen är inte möjlig i Europa på grund av GDPR-lagstiftningen, men många europeiska handlare jobbar ändå hårt för att binda samman online- och offlineupplevelsen. Till exempel har e-handelsgiganten Amazon lanserat fysiska showrooms, och många modekedjor börjar installera interaktiva skärmar i sina provrum där kunden kan testa olika storlekar och färger utan att behöva gå runt i butiken. I takt med att vårt köpbeteende förändras kommer vi kanske snart inte längre göra skillnad på fysisk och digital miljö, huvudsaken är att våra köpupplevelser är smidiga och enkla.