Krav på ID-säkerhet och digitalisering går hand i hand
Den ständigt växande digitaliseringen i samhället medför en ökad risk att bli utsatt för identitetsbedrägeri, så kallad ID-kapning, vilket ställer allt högre krav på en utökad ID-säkerhet. ID-kapning innebär att en gärningsman köper en vara eller tjänst med någon annans identitet. Om du hanterar din e-legitimation på ett säkert sätt kan du undvika att bli utsatt för bedrägerier och id-stölder på nätet.
Oavsett om du använder BankID eller Freja eID är det viktigt att du alltid skyddar din e-legitimation med omsorg. BankID är en trygg och säker lösning som är framtagen på myndigheters och bankers krav på säkerhet. Samtidigt vet vi att bedrägerier och id-stölder i samhället tyvärr existerar och dessvärre också drabbar e-tjänster som BankID och Freja eID. Därför är det extra viktigt att komma ihåg att din digitala ID-handling är en värdehandling som ska hanteras och skyddas med varsamhet.
Om du följer råden nedan kan du vara trygg med din e-legitimation
- Använd aldrig BankID eller Freja eID på uppmaning av någon annan.
- Skydda dina koder. Koderna är personliga värdehandlingar och ska behandlas som det.
- Kontrollera alltid var du loggar in och vad du skriver under, det står högst upp i din app.
- Aktivera notifieringar för din BankID-app – då kan du se om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn.
- I Freja eID-appen kan du uppgradera ditt konto till Freja eID plus och få ett gratis ID-skydd som meddelar dig om din adress ändras eller om någon annan lägger till en extra adress.
Är BankID en säker ID-handling?
BankID är en personlig e-legitimation. Med hjälp av det styrker du din identitet på internet. Idag använder nära 90 % av svenskarna BankID för att exempelvis betala räkningar, handla på nätet, boka tid till läkare och förnya recept. Användarna är rörande överens om att tjänsten är smidig att använda och öppnar väldigt många dörrar. Ändå finns det de som är tveksamma till BankID, eftersom de oroar sig för säkerheten. Och visst existerar bedrägerier och ID-kapningar men om du är uppmärksam på hur du ska hantera din e-legitimation är oron obefogad.
BankID går inte att hacka. Däremot är det inte ovanligt att privatpersoner blir uppringda av bedragare som säger sig vara från banken, ber personen att logga in med BankID så att banken kan ”lösa ett problem som uppstått”. Och så får bedragaren tillgång till personens bankkonto.
Lämna därför aldrig ut koden och skriv aldrig in den i din telefon eller dator på uppmaning av någon annan person. Den som använder BankID ska alltid göra det på eget initiativ.
BankID vs Freja eID
E-legitimation är idag för de flesta synonymt med tjänsten BankID som länge varit det enda alternativet på marknaden. På senare tid har BankID dock börjat få konkurrens av utmanaren Freja eID. Vad skiljer de båda tjänsterna åt och vad kan vara bra för dig som användare att veta?
Det är egentligen ingen större skillnad på hur du använder BankID och Freja eID. I båda fall behöver du ladda ner en app till mobilen, och sedan bekräfta din identitet. Med BankID intygar du din identitet via din internetbank, medan Freja eID accepterar ett fotografi av en giltig ID-handling som exempelvis ditt pass eller körkort. Precis som BankID är Freja eID en kostnadsfri tjänst.
För dig som vill ha lite mer kontroll över dina digitala ärenden kan det vara bra att känna till att Freja eID erbjuder ett antal funktioner som BankID inte har idag. Till exempel kan du kontrollera de underskrifter och inloggningar du gjort, för att försäkra dig om att allt står rätt till. Du kan också välja att inaktivera möjligheten att signera med din e-legitimation hos olika onlinetjänster.
"8,3 av 9 miljoner möjliga användare i Sverige legitimerar sig numera med BankID. Antalet användningstillfällen uppskattades till 4,1 miljarder under 2019".
Källa: bankid.com
BankID – en orubblig aktör på marknaden?
Än så länge är BankID utan nämnvärd konkurrens den största e-legitimationstjänsten på marknaden i Sverige. Hur kommer det sig egentligen? Svaret är dels att det är relativt få som känner till Freja eID, men framför allt finns det i dagsläget inte särskilt många välkända och stora anslutna tjänster. Idag är det främst ett tjugotal kommuner i landet, Pensionsmyndigheten, 1177 Vårdguiden och Resurs som erbjuder både Freja eID och BankID. Sannolikt kommer dock fler myndigheter och privata aktörer att ansluta sig till Freja eID med tiden.