Gemensam ekonomi – för- och nackdelar
När man flyttar ihop med någon dyker frågan om ekonomi upp. Räkningar ska betalas, hushållet ska underhållas och inte sällan sparar båda parter till gemensamma inköp och aktiviteter. På ett sätt är det naturligt att dela på allt när man lever tätt tillsammans. Men är gemensam ekonomi bättre än delad ekonomi? Finns något mellanting mellan delad och gemensam ekonomi? Vi tar en titt på varianterna och hur man kan tänka.
Vad är gemensam ekonomi?
Gemensam ekonomi syftar till att ni som par inte gör skillnad på vem som hanterar era pengar. Ni är som en och samma person när det kommer till ekonomin och alla pengar är precis lika mycket ena partens som den andres. Det handlar alltså inte bara om att dela på räkningar utan att dela allt som har med ekonomin att göra. Ofta kommer detta med vissa spelregler som man är överens om, men i princip görs ingen skillnad på “ditt och mitt”.
Fördelar med gemensam ekonomi:
- Båda får samma levnadsstandard
Att dela på ekonomin betyder att ni båda får samma levnadsstandard och i princip har råd med precis lika mycket. Om en part tjänar betydligt mindre än den andre så är inte detta längre något hinder för att man ska kunna resa eller göra andra roliga aktiviteter tillsammans. Alla sådana bekymmer som annars ofta drabbar par med stor inkomstskillnad försvinner eftersom båda har lika mycket att spendera.
- Vid lån och investeringar
Med en gemensam kassa har ni en ökad köpkraft att göra stora investeringar tillsammans och det kan bli lättare att ta lån om ni är två. Ansöker ni om ett gemensamt lån kan ni dessutom få bättre lånevillkor.
- Minskat vardagskrångel
När man lever ihop kanske man turas om att handla mat eller göra ärenden. Med en gemensam ekonomi betalar man med den gemensamma kassan utan vidare tanke på vems pengar det är. Paret slipper att föra över pengar till varandra, hålla reda på vem som betalade vad och ingen blir skyldig något. En effektivare vardag helt enkelt.
Nackdelar med gemensam ekonomi:
- Kan leda till osämja
Om ni inte har en samsyn på hur pengarna ska spenderas kan det leda till konflikt. Till exempel om en partner anser att sparsamhet är viktigt medan den andra ofta vill spendera pengar på nöjen eller dyra hobbies är det något som kan tala för att en helt gemensam ekonomi inte är det optimala valet.
- Kan vara ett stort steg
För många, speciellt nya par där man inte känner varandra fullt ut, kan en gemensam ekonomi kännas som ett stort steg. Kanske känner man en press att man borde dela på ekonomin men att man inte är redo att gå in helhjärtat. För denna situation finns andra varianter av gemensam ekonomi.
Andra varianter av gemensam ekonomi
Man brukar prata om antingen gemensam eller delad ekonomi, men det finns naturligtvis en uppsjö av möjligheter att hitta ett mellanting. Här är två andra varianter som kan passa er som handen i handsken:
- Propertionerligt delad ekonomi
Här delar man på de gemensamma utgifterna, men ni betalar utefter era inkomstnivåer. Om en parts inkomst utgör 70 % av era gemensamma tillgångar så betalar denne även 70 % av alla utgifter. Resten av pengarna kan exempelvis delas lika eller delas upp efter er inkomstskillnad. I praktiken innebär det att ni gör det lättare för båda att leva med samma levnadsstandard om en part tjänar märkbart mer.
- Hushållskonto eller delvis gemensam ekonomi
Båda parter för in pengar i ett gemensamt konto som används för utgifter och sparande. Summan kan vara lika eller olika beroende på era inkomster, men tanken är att ni har delvis gemensam ekonomi. Detta kan vara ett bra sätt att testa på hur det är med delad ekonomi utan att ta ett för stort steg för snabbt.
Vad är vanligast – delad eller gemensam ekonomi?
Det finns studier som visar på att par upplever mindre konflikter i relationer där man delar på allt. Dock är det inte alltid sant för yngre par som av naturliga skäl tvekar på att gå “all-in” och dela på precis allting. Därför ser vi båda varianterna vara vanliga, men att yngre par oftare kör på delad ekonomi medan äldre par oftare delar på allt.
Vad är det bästa alternativet?
Det finns helt enkelt inget tydligt svar här. Vissa anser att delad ekonomi fungerar fint medan andra känner att den gemensamma ekonomin är det mest naturliga och smidiga alternativet. Den bästa varianten är vad som funkar bäst just för er.
Hur gör man valet om man tvekar?
Vårt råd är att prata med din partner och att ni tillsammans kommer fram till vad som känns bäst för er just nu. Vad som passar just er beror mycket på hur ni samspelar. Till exempel, om en part har dyra hobbies och gillar att spendera pengar medan den andre är väldigt “ekonomisk” och gillar att enträget vända på kronorna för att om flera år göra en magnifik jorden runt resa, ja då finns en uppenbar risk att detta leder till konflikter. Hur väl ni känner varandra och kommunicerar påverkar alltså vad som passar er bäst.
Känn ingen stress – det går att ändra
Tänk på att man alltid kan ändra uppdelningen i framtiden och det finns ingen brådska eller anledning att känna stor stress över vilken variant ni ska välja för er relation. Så länge ni har god kommunikation kommer saker och ting att lösa sig med tiden, även ekonomin.